top of page
  • Instagram
Obezite Nedir ve Nedenleri Nelerdir? Obezite, vücudunuzda sağlığınızı bozacak kadar fazla yağ birikmesiyle ortaya çıkan bir d

Obezite Nedir?

Obezite Nedir ve Nedenleri Nelerdir?

Obezite, vücudunuzda saÄŸlığınızı bozacak kadar fazla yaÄŸ birikmesiyle ortaya çıkan bir durumdur. Fazla kilo yalnızca estetik bir problem deÄŸil, aynı zamanda birçok hastalığa davetiye çıkaran ciddi bir saÄŸlık sorunudur. Kadınlarda vücut ağırlığının %25-30’u, erkeklerde ise %25’ten fazlası yaÄŸdan oluÅŸtuÄŸunda obezite tanısı konulabilir.

​

Peki, obeziteye ne sebep olur?

Obezite, tek bir nedene baÄŸlı olarak geliÅŸmez. Çevresel faktörlerden beslenme alışkanlıklarına, genetik yatkınlıktan yaÅŸam tarzına kadar birçok unsur bu durumu tetikleyebilir. Kısaca nedenlerini ÅŸöyle sıralayabiliriz;

​

  • Çevresel faktörler: Hareketsiz yaÅŸam, fast food tüketimi, saÄŸlıksız beslenme alışkanlıkları.

  • Sosyal faktörler: Stres, düzensiz uyku, yanlış beslenme kültürü.

  • Ekonomik faktörler: Kaliteli ve saÄŸlıklı gıdaya ulaşımın zor olması, iÅŸ temposunun saÄŸlıklı yaÅŸama izin vermemesi.

  • Genetik faktörler: Ailede fazla kilo ve obezite öyküsü olan kiÅŸilerde risk daha yüksektir.

  • ​

Obezite ve Sağlık Riskleri

Fazla kilo sadece hareket kabiliyetinizi kısıtlamakla kalmaz; aynı zamanda ciddi saÄŸlık sorunlarına da yol açar. Özellikle karın bölgesinde biriken yaÄŸlar, metabolik sendrom dediÄŸimiz ve kalp krizi riskini artıran ciddi saÄŸlık problemlerine neden olabilir. Uzun vadede yüksek tansiyon, diyabet, kalp hastalıkları, hatta bazı kanser türleri için büyük bir risk oluÅŸturur.

​

Dünya SaÄŸlık Örgütü’nün verilerine göre, 20. ve 21. yüzyılda obezite oranı 2 kat arttı. Artık sadece yetiÅŸkinleri deÄŸil, 5 yaÅŸ altındaki çocukları bile etkileyen küresel bir saÄŸlık sorunu haline geldi. Eskiden yalnızca geliÅŸmiÅŸ ülkelerde görülen bu hastalık, günümüzde geliÅŸmekte olan ülkelerde de hızla yayılıyor.

Her yıl obeziteye baÄŸlı hastalıklar nedeniyle 3 milyondan fazla insan hayatını kaybediyor. Ancak unutulmamalıdır ki obezite önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. Yanlış beslenme alışkanlıklarının deÄŸiÅŸtirilmesi, fiziksel aktivitenin artırılması ve gerektiÄŸinde tıbbi müdahaleler ile bu hastalıkla mücadele etmek mümkündür.

​

Tedavi Süreci Nasıl İşliyor?

Tedaviye baÅŸlamadan önce vücut kitle indeksinizi (VKİ) hesaplıyoruz. Bu deÄŸer, kilonuzun boyunuzun karesine bölünmesiyle ortaya çıkar. EÄŸer VKİ’niz 40 kg/m² ve üzerindeyse, obezite saÄŸlık açısından ciddi bir tehdit oluÅŸturuyor demektir ve bu noktada mutlaka bir tedavi planı oluÅŸturulmalıdır.

Özetle; obezite, hayat kalitenizi ve sürenizi doÄŸrudan etkileyen ciddi bir hastalıktır. Ama bu durumun çözümsüz olmadığını bilmelisiniz. DoÄŸru tedaviyle, saÄŸlıklı bir yaÅŸama adım atmak sizin elinizde!

stomach-disease-doctor-with-anatomy-model-for-stu-2024-01-23-00-09-24-utc.jpg
Doç. Dr. ÇaÄŸrı TİRYAKİ
bottom of page